Νέα

Μελίνα Ασλανίδου: Παρέδωσε τις 32.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από το φιλανθρωπικό τραγούδι «Ζω Τη Ζωή»

today02/11/2022

Φόντο
share close

Το τραγούδι «Ζω Τη Ζωή» ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η Μελίνα Ασλανίδου κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο το τραγούδι «Ζω Τη Ζωή», μία μοναδική μουσική σύνθεση του Γιώργου Θεοφάνους σε στίχους του Θάνου Παπανικολάου, για να συμβάλλει στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων με απώτερο στόχο έχει τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Η ολοκλήρωση της καμπάνιας και η έναρξη δύο νέων ερευνητικών προγραμμάτων για το διαβήτη τύπου 1 ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), κατά τη διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν οι επιταγές, συνολικού ποσού 32.000 ευρώ, στους εκπροσώπους τους που επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, κατόπιν αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.

Από την εκδήλωση δεν έλειπαν οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι της Π.Ε.Α.Ν.Δ. σ’ αυτό το εγχείρημα, οι καλλιτέχνες Γιώργος Θεοφάνους, Μελίνα Ασλανίδου και Θάνος Παπανικολάου, καθώς και η δισκογραφική εταιρεία Panik Records, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή και συμμάχησαν μαζί της αφιλοκερδώς, προσφέροντας το υπέροχο τραγούδι «Ζω Τη Ζωή».

Σημειώνεται ότι η Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι το πρώτο Σωματείο στην Ελλάδα που αφιερώνει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην έρευνα του διαβήτη τύπου 1, υλοποιώντας το μακροχρόνιο όραμά της να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Γιώργος Στεργίου, Μελίνα Ασλανίδου, Θάνος Παπανικολάου, Σοφία Μανέα, Ηλίας Μπενέτος
Γιώργος Στεργίου, Μελίνα Ασλανίδου, Θάνος Παπανικολάου, Σοφία Μανέα, Ηλίας Μπενέτος

 

Στην τόσο σημαντική αυτή στιγμή για το Σωματείο, αλλά και για όλο τον κόσμο του Διαβήτη, στην οποία παρευρέθηκε και απηύθυνε μεταξύ άλλων χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ν.Δ. Σοφία Μανέα μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το πώς η αλληλεγγύη, η σύμπνοια και η συντονισμένη δράση πολλών ανθρώπων κατόρθωσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

Ευχαρίστησε όλους όσοι υιοθέτησαν το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί της για την επίτευξή του, ενώ ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Χρήστος Μπαρτσόκας, διακεκριμένος Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην αξία της ιατρικής έρευνας, ως απαραίτητης συνιστώσας για την εξέλιξη της επιστήμης.

Την έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων χαιρέτισαν εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, που έθεσε την καμπάνια «Ζω Τη Ζωή Μ’ Ένα Τραγούδι» υπό την αιγίδα του και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις της, καθώς και η Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Προέδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, που τίμησε με την εμπιστοσύνη της την Π.Ε.Α.Ν.Δ. και έθεσε την καμπάνια υπό την αιγίδα της.

Γιώργος Στεργίου, Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μανέα, Νικόλας Νικολαΐδης
Γιώργος Στεργίου, Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μανέα, Νικόλας Νικολαΐδης

 

Παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους των ερευνητικών προγραμμάτων που επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, Νικόλα Νικολαΐδη και Γεώργιο Στεργίου, η Μανέα τους έδωσε το λόγο προκειμένου να αναφερθούν στην  έρευνα που θα πραγματοποιήσουν, το σκοπό της και τα αποτελέσματα που αναμένουν, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, και τους τρεις καλλιτέχνες Γιώργος Θεοφάνους, Μελίνα Ασλανίδου και Θάνο Παπανικολάου, για να παραδώσουν μαζί τις επιταγές.

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. βαδίζει σταθερά με το βλέμμα στο μέλλον, με την ελπίδα ότι η επιστήμη θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιτύχει την πολυπόθητη ίαση του Διαβήτη τύπου 1 και το όραμά της για έναν κόσμο χωρίς διαβήτη θα γίνει πραγματικότητα.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τραγούδι

Η καμπάνια «ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι!», που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, έτος συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης και ολοκληρώθηκε με την επίδοση των επιταγών, ήταν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Π.Ε.Α.Ν.Δ. αφιερωμένη στην ιατρική έρευνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, αφορά όλα τα παιδιά που νοσούν σήμερα ή θα νοσήσουν στο μέλλον από Διαβήτη τύπου 1.

Όραμα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι η ανακάλυψη νέων επιστημονικών δεδομένων, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες και γιατί όχι και την ίαση του διαβήτη τύπου 1.

Μελίνα Ασλανίδου, Θάνος Παπανικολάου, Ηλίας Μπενέτος, Σοφία Μανέα
Μελίνα Ασλανίδου, Θάνος Παπανικολάου, Ηλίας Μπενέτος, Σοφία Μανέα

 

Με την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων και ενεργειών και τη δημιουργία μίας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας μπορούσαν όλοι να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια, η σημαντική αυτή καμπάνια αποτέλεσε το όχημα για τη συγκέντρωση πόρων με στόχο τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή όλων των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 προς το καλύτερο, προσφέροντάς μας τις πολυπόθητες απαντήσεις σε ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν στη διάγνωση, την πρόληψη των επιπλοκών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης.

Το τραγούδι «Ζω Τη Ζωή» δεν θα σταματήσει φυσικά να ακούγεται, καθώς τα παιδιά το έχουν ήδη αγαπήσει, οι καλλιτέχνες που το δημιούργησαν και όλοι οι συνεργάτες δηλώνουν ένθερμα πως θα συνεχίσουν να το στηρίζουν σε όλες τις δράσεις της Ένωσης.

Θα συνεχίσει λοιπόν να προβάλλεται με νέες ενέργειες που θα ανακοινωθούν στην πορεία του χρόνου, ώστε ο τόσο σημαντικός του σκοπός να μην ξεχαστεί.

Η προκήρυξη του Διαγωνισμού

Συντονίζοντας τις δράσεις της, παράλληλα με την έναρξη της καμπάνιας, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. προκήρυξε στις 29 Νοεμβρίου 2021 διαγωνισμό για την επιχορήγηση προγράμματος με αντικείμενο την έρευνα στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, απευθυνόμενη σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες.

Η προκήρυξη αναρτήθηκε στο site της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και απεστάλη στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στο περιοδικό ΔΙΑΒΗΤΗΣ, στη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, στα ερευνητικά κέντρα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, Ίδρυμα Φλέμινγκ, Δημόκριτος, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, καθώς και στις σχολές Ιατρικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Πάτρας και Λάρισας.

Νικόλας Νικολαΐδης, Χρίστος Δήμας, Σοφία Μανέα
Νικόλας Νικολαΐδης, Χρίστος Δήμας, Σοφία Μανέα

Η διάρκεια της έρευνας, όπως προσδιορίζεται στην προκήρυξη, θα είναι ετήσια, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμη έτος, βάσει της ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλουν οι ερευνητές.

Ο προϋπολογισμός της επιχορήγησης καθορίσθηκε στο ποσό των 30.000 ευρώ και, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα που τελικά συγκεντρώθηκαν από την πλατφόρμα κάλυψαν μόνο τμήμα του ποσού που είχε προϋπολογισθεί, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. συμπλήρωσε το ποσό, αυξάνοντάς το μάλιστα στις 32.000 ευρώ, με πόρους από άλλες ενέργειες και δράσεις ώστε η έρευνα να ξεκινήσει κανονικά.

Τα δύο ερευνητικά προγράμματα που θα ξεκινήσουν

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ., επιθυμώντας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην όλη διαδικασία, απευθύνθηκε σε εξειδικευμένους ιατρούς, καταξιωμένους επιστήμονες στον τομέα του διαβήτη, εκ των οποίων συστάθηκε μία ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή για την κρίση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Η ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην Προκήρυξη της Π.Ε.Α.Ν.Δ. ήταν σημαντική και είχε ως αποτέλεσμα να λάβει 12 προτάσεις ερευνητικών προγραμμάτων, εκ των οποίων η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε τελικά να χρηματοδοτηθούν όχι ένα, αλλά δύο προγράμματα, τα οποία πληρούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην Προκήρυξη.

Για τα δύο αυτά προγράμματα υπεύθυνοι είναι οι Νικόλας Νικολαΐδης, από τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», και Καθηγητής Παθολογίας Γεώργιος Στεργίου, από το Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Η έρευνα του Νικολαΐδη, που επιχορηγείται με το ποσό των 21.000 ευρώ, έχει τίτλο «Πρωτεομική ανάλυση δακρύων σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συσχέτιση με το επίπεδο γνωστικών λειτουργιών» και αποσκοπεί στον εντοπισμό βιοδεικτών που θα επιτρέπουν τον πρώιμο εντοπισμό του κινδύνου έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με ΣΔτ1 κατά την αρχική διάγνωση, προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Στεργίου, που θα στηριχθεί με το ποσό των 11.000 ευρώ, έχει τίτλο «Ημερήσια μεταβλητότητα γλυκόζης και συσχέτιση με την ημερήσια διακύμανση αρτηριακής πίεσης και την ασυμπτωματική βλάβη οργάνων-στόχων σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» και αποσκοπεί στον εντοπισμό ενός υποπληθυσμού ασθενών με ΣΔτ1 που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων-στόχων.

Η ανεύρεση του υποπληθυσμού αυτού ασθενών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό αποτελεσματικότερων στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης.

Νικόλας Νικολαΐδης, Χρήστος Μπαρτσόκας, Χρίστος Δήμας, Θάνος Παπανικολάου, Βασίλης Γερός, Μελίνα Ασλανίδου, Ηλίας Μπενέτος, Σοφία Μανέα, Λίτσα Ματθαίου, Γιώργος Στεργίου και η μικρή Έλια Φάκου.
Νικόλας Νικολαΐδης, Χρήστος Μπαρτσόκας, Χρίστος Δήμας, Θάνος Παπανικολάου, Βασίλης Γερός, Μελίνα Ασλανίδου, Ηλίας Μπενέτος, Σοφία Μανέα, Λίτσα Ματθαίου, Γιώργος Στεργίου και η μικρή Έλια Φάκου.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. ευχαριστεί όλους όσοι στάθηκαν δίπλα της και υποστήριξαν το σκοπό της καμπάνιας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί της και προσφέροντας έστω και ένα ευρώ σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Ευχαριστεί επίσης από καρδιάς τους δημιουργούς του τραγουδιού που προώθησαν με κάθε τρόπο το σκοπό της καμπάνιας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, καθώς και την Panik Records για την όλη στήριξή της.

Επίσης ευχαριστεί τους χορηγούς της Coffee Berry και Novo Nordisk Hellas και την BIOAXIS Healthcare DIABETES, για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή της και την πολύτιμη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της καμπάνιας, το Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για την αιγίδα και τη σημαντική στήριξή τους στο έργο της και φυσικά το «Μαζί για το Παιδί» για το σχεδιασμό και τη φιλοξενία της πλατφόρμας της καμπάνιας.

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στη σύμβουλο επικοινωνίας της Ευαγγελία Ματθαίου, που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και επιμελήθηκε την τόσο σημαντική αυτή καμπάνια. «Κάνοντας πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει», η γενναιοδωρία όλων σας μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας και σας είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», κατέληξε η Σοφία Μανέα.

Πηγή:hitchannel

Συντάχθηκε από: Giorgos Velintsiais


Προηγούμενο Άρθρο

Νέα

Εβδομάδα Vegan Κουζίνας στο Hyatt Regency Thessaloniki

Ανακαλύψτε τον κόσμο της Vegan κουζίνας από 1 έως 6 Νοεμβρίου στο Hyatt Regency Thessaloniki. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Vegan ο Executive Chef του Hyatt Regency Thessaloniki Απόστολος Αλτάνης επιμελήθηκε ένα ολοκαίνουργιο vegan MENU γεμάτο λαχανικά, όπως δεν τα έχετε ξαναδοκιμάσει! Για μία μόνο εβδομάδα απολαμβάνετε νοστιμιές της Μητέρας Γης δια χειρός Απόστολου Αλτάνη με την πολυτέλεια και τη μοναδική εξυπηρέτηση του Hyatt Regency Thessaloniki Κρατήσεις: 2310 401418 Hyatt Regency […]

today01/11/2022


0%