Νέα

Παντελής Παντελίδης: Οκτώ χρόνια χωρίς το φαινόμενο που αγάπησε όλη η Ελλάδα

today19/02/2024

Φόντο
share close

Ο Παντελής Παντελίδης ήταν ο άνθρωπος που μίλησε στις καρδιές μας, ο μηχανικός των ψυχών μας.

Χθες  συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από την ημέρα που βρήκε τραγικό θάνατο ο Παντελής Παντελίδης, ο λαϊκός τραγουδιστής και τραγουδοποιός που αγάπησε έντονα όλη η Ελλάδα.

Τα φώτα της σκηνής έσβησαν για τον ίδιο στις 18 Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 32 ετών, όμως ο Παντελής Παντελίδης μας κρατά ακόμα συντροφιά με τα τραγούδια της σύντομης αλλά απόλυτα επιτυχημένης δισκογραφίας του.

Απασχόλησε περισσότερο από όλους, μίλησε λιγότερο από όλους.

Ο Παντελής Παντελίδης ήταν η ονειρική περίπτωση του αυτοδημιούργητου – αυτοδίδακτου μουσικού και τραγουδιστή που κατέκτησε μέσα σε μία νύχτα ολόκληρη τη χώρα.

Ήταν το έμφυτο φωνητικό ταλέντο, ο αυθορμητισμός στη γραφή που ήταν αναπόφευκτο να μην προσελκύσει τη συζήτηση. Ήταν ο σκληροτράχηλος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που άλλαξε προορισμό και βρέθηκε στις σημαντικότερες δισκογραφικές εταιρείες και στα λαμπερότερα νυχτερινά κέντρα.

Ήταν ο ευαίσθητος τραγουδιστής που άγγιξε με αμεσότητα ένα αξιοσημείωτο αριθμητικά κομμάτι του κοινού, το οποίο του εξέφρασε πρωτόγνωρη αγάπη με τις πιο απίθανες αφιερώσεις σε γκράφιτι, τατουάζ και προσωπικά αντικείμενα.

Ανέτρεψε τα δεδομένα, σάρωσε, απομυθοποίησε το στερεότυπο των αστέρων. Συνθετικά πάτησε πάνω σε καθαρές φόρμες του λαϊκού τραγουδιού, διατηρώντας γνήσια και ανόθευτα τα ακούσματά του.

Ήταν το «φαινόμενο», ο χαρακτηρισμός που το απέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Παντελής Παντελίδης ήταν ο άνθρωπος που μίλησε στις καρδιές μας, ο τραγουδιστής που έκανε θραύση, ο δημιουργός που έδωσε πνοή στο λαϊκό τραγούδι και στο τέλος μας γέμισε θλίψη.

Η διαδρομή και το πεπρωμένο

«Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο του στο δρόμο που διάλεξε για να το αποφύγει», είχε αναφέρει ο Γάλλος συγγραφέας Bernard Le Bovier de Fontenelle (1657 – 1757).

Από την ηλικία των επτά ετών, ο Παντελής Παντελίδης ακολουθούσε ελπιδοφόρα καριέρα στο ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος στη θέση του επιθετικού.

Σε ηλικία 17 ετών, κατά τη διάρκεια ιατρικών τεστ από ομάδες που ενδιαφέρονταν για την περίπτωσή του, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής που ονομαζόταν Παντελής Παντελίδης έπρεπε να αποσυρθεί από τους αγωνιστικούς χώρους για να προστατεύσει τη ζωή του.

Ο δρόμος που διάλεξε για να αποφύγει το πεπρωμένο του ήταν να δώσει Πανελλήνιες και να περάσει στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και στη συνέχεια να υπηρετήσει για δέκα χρόνια στο πολεμικό ναυτικό ως υπαξιωματικός.

Τελικά τον κέρδισε η άλλη μεγάλη αγάπη που είχε, εκτός από το ποδόσφαιρο: Το τραγούδι.

Το τραγούδι χάρισε στον Παντελή Παντελίδη τεράστια επιτυχία και απέραντη αγάπη. Το τραγούδι τον βοήθησε να πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα όνειρά του.

Ο Παντελής Παντελίδης διάλεξε το δρόμο του υπαξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικού και μετέπειτα του τραγουδιστή για να αποφύγει το πεπρωμένο που καραδοκούσε στην περίπτωση που θα συνέχιζε την επαγγελματική πορεία του στο ποδόσφαιρο.

Σε αυτόν το δρόμο όμως συνάντησε το «πεπρωμένο». Στο απόγειο της δόξας του κι ενώ είχε ακόμα τόσα πολλά να προσφέρει.

Η ημέρα που δεν θα ξεχάσουμε

18 Φεβρουαρίου 2016… Η ημέρα που θα θέλαμε όλοι να ξεχάσουμε, που θα θέλαμε όλοι να μην είχε συμβεί. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε εκείνο πρωινό που σκόρπισε βαθιά οδύνη σε όσους αγάπησαν τον Παντελή Παντελίδη και τον ρίζωσαν ακόμη βαθύτερα στις καρδιές μας.

Η ημέρα που σίγησε για πάντα η φωνή που είχε αγγίξει τις ψυχές μας.

Ο χρόνος κυλά… Για άλλους αργά και βασανιστικά, για άλλους ευκολότερα. Ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές, λένε. Όμως η επούλωση των πληγών ίσως έρχεται με τη λησμονιά.

Λένε, επίσης, ότι όσο δεν ξεχνάμε όλα παραμένουν ζωντανά. Η μουσική έχει την ιδιαιτερότητα αυτή. Μας κρατά σε επαφή με φωνές που κάποια στιγμή μας εγκαταλείπουν, είτε φυσιολογικά – αργά είτε βίαια – νωρίς.

Τα τραγούδια μένουν πίσω με έναν άχαρο ρόλο: Να αποτρέψουν τη λήθη.

Ο θάνατος έχει τον τελευταίο λόγο.

Αρχίζει από τότε που γεννιόμαστε. Τον κοιτάζουμε συνεχώς κατάματα. Τον φοβόμαστε αλλά και τον αγνοούμε. Ζούμε προσδοκώντας να αποφύγουμε το απευκταίο.

Με το θάνατο του Παντελή Παντελίδη δεν έσβησαν τα φώτα.

Το νήμα της ζωής του κόπηκε νωρίς και άδοξα, όμως όσα πρόλαβε να κάνει στη σύντομη καριέρα του στη δισκογραφία, που διήρκεσε περίπου τριάμισι χρόνια, αρκούσαν για να λατρευτεί όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια.

Το τραγικό φινάλε έδωσε διαστάσεις μύθου στην ιστορία του.

Τα φώτα θα σβήσουν όταν θα εξαφανιστεί από τις καρδιές όσων των αγάπησαν. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Παντελής Παντελίδης θα είναι εδώ «για πάντα».

Θα είναι εδώ μέσα από τη μουσική προίκα του, τα τραγούδια του. Τραγούδια που εξέφραζαν τη δική του ψυχή και άγγιξαν τις ψυχές του κόσμου. Γι’ αυτό αγαπήθηκε έντονα, επειδή ήταν μηχανικός χιλιάδων ψυχών. Η τέχνη εξουσιάζει το συναίσθημα και ο Παντελής Παντελίδης το κατάφερε στο μέγιστο βαθμό.

Ήρθε στη μουσική πραγματικότητα αιφνιδιαστικά και έφυγε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το πρωινό της 18ης Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 32 ετών.

Πηγή:postmelody.gr

Συντάχθηκε από: Giorgos Velintsiais


Προηγούμενο Άρθρο

Νέα

Χριστίνα Σάλτη: Ξεδιπλώνει την πιο fashion πλευρά της στο video του «Πες Μου»

Η Χριστίνα Σάλτη αποκαλύπτει το music video για το νέο single της. Η Χριστίνα Σάλτη, μία εξαιρετική φωνή της νεότερης γενιάς που σε κάθε βήμα της καταφέρνει να ξεχωρίσει, αποκαλύπτει το music video για το νέο single της «Πες Μου». Το «Πες Μου» ένα ιδιαίτερο τσιφτετέλι με τη μοναδική χροιά και ενέργεια της Χριστίνας Σάλτη. Τη μουσική του τραγουδιού έχει γράψει ο ταλαντούχος τραγουδιστής και δημιουργός Γιώργος Κακοσαίος ενώ τους στίχους έχει δώσει […]

today16/02/2024 1


0%